Nekynutý bezlepkový koláč

22.11.2019

Ingredience:

  • 1 vejce
  • 1 lžíce medu nebo 30g cukru (pokud sladíte více, přislaďte si)
  • 80 ml rostlinného oleje
  • 200 g zakysané smetany případně jogurtu
  • 120g samokypřící bezlepkové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky rumu

  • Náplň
  • 2 tvarohy, měkké v kostce (ne ve vaničce)
  • 2lžičky rumu
  • 30g - 50g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1kelímek povidel (obsah cca 450g např. Hamé)

  • Drobenka
  • mouka 100g, cukr moučka 50g, změklé máslo 60g


Postup:

Nejdříve si připravíme drobenku ze změklého másla mouky a cukru, kterou dáme do ledničky. Drobenku připravuji od oka, dle chuti a ráda nahrazuji část mouky mandlovou nebo přidávám pro chuť i skořici.

Troubu zapneme na 160 - 170 C (el.)

Připravíme si mísu, ve které vymícháme tvaroh s cukrem, rumem, vajíčkem a ochutnáme, zda nám tvarohová náplň chutná. Pokud se obáváte syrového vejce, ochutnejte předtím, než vajíčko přidáte.

Do druhé mísy dáme vejce, olej, zakysanou smetanu, rum a zamícháme metličkou.

Potom přidáme sypké suroviny a zamícháme dohromady s tekutou částí.

Těsto vlijeme do koláčové formy o průměru cca 26cm.

Připravíme si zdobící sáček se širokou špičkou nebo mikrotenový sáček, kterému pak odstřihneme rožek. Pro snadnější manipulaci s plněním, je dobré sáček vložit do vyšší sklenice.

Do připraveného sáčku vložíme tvarohovou náplň a ve formě spirály nanášíme na těsto, poté upravíme stěrkou, abychom zakryly celou plochu koláče.

Stejně postupujeme i povidlovou náplní.

Nakonec koláč posypeme drobenkou, vložíme do předem vyhřáté trouby, pečeme na 160 - 170C cca 45min.


Cooking & Photo by El.
Všechna práva vyhrazena 2020
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky