Nekynutý bezlepkový koláč
Ingredience:
- 1 vejce
- 1 lžíce medu nebo 30g cukru (pokud sladíte více, přislaďte si)
- 80 ml rostlinného oleje
- 200 g zakysané smetany případně jogurtu
- 120g samokypřící bezlepkové mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky rumu
- Náplň
- 2 tvarohy, měkké v kostce (ne ve vaničce)
- 2lžičky rumu
- 30g - 50g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1kelímek povidel (obsah cca 450g např. Hamé)
- Drobenka
- mouka 100g, cukr moučka 50g, změklé máslo 60g
Postup:
Nejdříve si připravíme drobenku ze změklého másla mouky a cukru, kterou dáme do ledničky. Drobenku připravuji od oka, dle chuti a ráda nahrazuji část mouky mandlovou nebo
přidávám pro chuť i skořici.
Troubu zapneme na 160 - 170 C (el.)
Připravíme si mísu, ve které vymícháme tvaroh s cukrem, rumem, vajíčkem a ochutnáme, zda nám tvarohová náplň chutná. Pokud se obáváte syrového vejce, ochutnejte předtím, než vajíčko přidáte.
Do druhé mísy dáme vejce, olej, zakysanou smetanu, rum a zamícháme metličkou.
Potom přidáme sypké suroviny a zamícháme dohromady s tekutou částí.
Těsto vlijeme do koláčové formy o průměru cca 26cm.
Připravíme si zdobící sáček se širokou špičkou nebo mikrotenový sáček, kterému pak odstřihneme rožek. Pro snadnější manipulaci s plněním, je dobré sáček vložit do vyšší sklenice.
Do připraveného sáčku vložíme tvarohovou náplň a ve formě spirály nanášíme na těsto, poté upravíme stěrkou, abychom zakryly celou plochu koláče.
Stejně postupujeme i povidlovou náplní.
Nakonec koláč posypeme
drobenkou, vložíme do předem vyhřáté trouby, pečeme na 160 - 170C cca 45min.