Vaječný likér
Ingredience:
- 5 žloutků
- 1 kondenzované mléko - Tatra Salko Tradiční (již slazené)
- 200 g smetany ke šlehání (1kelímek)
- 200 ml rumu (tradiční "tuzemák")
- 1/3 vanilkového lusku
Postup:
Do kastrůlku nalijeme kondenzované mléko a smetanu ke šlehání, spolu se semínky z vanilkového lusku. (Do kastrůlku můžete přidat i tu část lusku, ze které jsme semínka vyndali)
Vzniklou směs prohřejeme.
Připravíme si vodní lázeň. Do hrnce napustíme vodu, kterou přivedeme k varu.
Mezitím vložíme do šlehací mísy žloutky a nachystáme si tyčový či klasický mixér se šlehací metličkou.
Vodu ztlumíme na nejnižší stupeň a do hrnce vložíme mísu se žloutky, které několik minut budeme šlehat, do doby než budou teplé. Pokud by voda v hrnci stále probublávala, sporák vypneme, aby se nám žloutky nesrazily.
Jakmile jsou žloutky hotové, sundáme mísu z vodní lázně, přilijeme k ní smetanovou směs a zašleháme. Obě směsy by měly mít podobnou teplotu.
Na závěr přidáme rum, zamícháme a vzniklou směs přecedíme přes jemné sítko.
Likér vlijeme do láhve a uložíme do lednice.
Dobrou chuť El.